Wednesday, July 19

Det ukjente

I menigheten i Antiokia, i den perioden Apostlenes gjerninger forteller om, var det en gruppe menn som ble kalt profeter og lærere. Paulus var en av dem.

En gang holdt de gudstjeneste og fastet og etter dette og enda mer faste og bønn, reiste Paulus og Barnabas rundt i Middelhavsområdet for å fortelle om Jesus og opprette nye menigheter.

Vi tar av og til for gitt at vi forstår Bibelen, at den skal være helt klar for oss, men noen ganger merker jeg at verdifulle detaljer ligger gjemt bak 2000 års historisk avstand.

"I menigheten i Antiokia var det noen profeter og lærere". Med den største selvfølgelighet kalles noen her for profeter. Jeg kjenner godt til den profetiske nådegaven fra karismatiske miljøer og vet mye om gammeltestamentlige profeter, men hva var en profet på apostlenes tid. Vi hører om dem, men får ikke et fullstendig, klart bilde - av noe som må ha vært ganske viktig.

"En gang de holdt gudstjeneste og fastet, sa Den hellige ånd." Setningen avleveres uten forklaringer eller utdypninger. Hvordan artet det seg når Den hellige ånd talte? Hvordan visste de at det var Den hellige ånd? Er det noe som burde skje nå?

Hadde det ikke stått i Bibelen ville jeg mistenkt disse folka for å ha tatt litt av. Det hadde de kanskje også, men det er tross alt Paulus & co det er snakk om - og jeg kan tenke meg situasjoner og impulser som kan komme fra Gud & Den hellige ånd - men sjelden uten å være ikledt svært menneskelige klær.

"Etter faste og bønn la de hendene på dem og lot dem reise." Hvordan levde egentlig de første kristne? Faste og bønn var en naturlig del av livet deres. Hvordan fastet de? Hvor ofte?

En nokså enkel tekst, men spørsmålene blir flere enn svarene denne dagen. Utfordringen blir å holde gudstjeneste, be, og kanskje til og med faste. Så får en se om det dukker opp en impuls fra Den hellige ånd...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home